free amp templates

zwangerschaps verlof/ ouderschaps verlof

directie picobello

zwangerschaps verlof/ ouderschaps verlof

Verlofperiode zwangerschap
Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Het verlof gaat in 6 weken vóór de dag van de vermoedelijke bevallingsdatum. Ná de bevalling heb je altijd recht op minimaal 10 weken verlof en uitkering.

Eerder bevallen
Je bevalt eerder dan de vermoedelijke bevallingsdatum. Stel dat het zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. Je bevalt echter 1 week eerder dan deze datum. Dan duurt het zwangerschapsverlof in totaal 16 weken: 5 weken vóór en 11 weken ná de bevalling.

Later bevallen
Je bevalt later dan verwacht. Stel dat het zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Je bevalt echter 1 week later dan deze datum. Dan duurt het totale zwangerschapsverlof 17 weken: 7 weken vóór en 10 weken ná de bevalling.


Ouderschapsverlof
Omwille van de rust en stabiliteit op de groep, kan ouderschapsverlof uitsluitend worden opgenomen, wanneer het direct aansluit aan het zwangerschapsverlof.
Gedurende het ouderschapsverlof ontvang je als werknemer geen inkomen voor het aantal verlofuren. Voor de overige gewerkte uren ontvangt je uiteraard wel loon. Ook kan het voorkomen dat specifieke afspraken in de cao staan vermeld. Het is daarom altijd verstandig om de cao hierop na te slaan, voordat je daadwerkelijk verlof gaat aanvragen. Het onbetaald verlof kan tevens gevolgen hebben voor de hoogte van kindervangopslag, zorgtoeslag en huurtoeslag. Indien je inkomen gedurende het verlof lager is dan het sociaal minimum, dan heb je daarnaast de mogelijkheid om aanvullende bijstand aan te vragen. Als je gebruik gaat maken van het ouderschapsverlof, dan heb je vaak recht op de ouderschapsverlofkorting.
Kijk hiervoor op de site van de Belastingdienst.