make a site

Kind & Media


37% van de peuters en kleuters heeft thuis al geregeld een smartphone in handen om filmpjes te bekijken of een spelletje te spelen. Hoe ga je hier als opvoeder mee om? 

media en opgroeien

Nog niet zelfstandig

De meeste peuters kunnen nog niet zelfstandig met media aan de gang. Ze kunnen de knoppen vaak wel al bedienen, maar zowel voor hun begrip als hun emoties hebben ze volwassenen nodig. Ze willen ook graag praten over wat ze zien.

Laat peuters dus niet alleen met media (tv, computer, tablet). Ze kunnen hooguit even alleen zijn met een boekje dat ze al goed kennen. Ook als je eerst vaak samen iets hebt gedaan op een tablet, kunnen ze het wel eens een keertje alleen. Dan hebben ze het plezier van de herhaling, maar ook de herinnering van ‘samen’.

uw kind en de schermen in huis

Schermen

TV, computer, laptop, mobiel, tablet

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. De ukkies weten feilloos hun favoriete filmpje of app te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee. Wel hebben veel ouders vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de content die ze bekijken, is dat goede content?


Iene Miene Media is een jaarlijks onderzoek van Mediawijzer.net naar het mediagebruik van jonge kinderen. Klik op deze link om het te lezen/ downloaden.

scherm kijken in de auto

swipende peuters

hoe pak je dat als ouder het beste aan?

De leefomgeving van kinderen medialiseert in rap tempo. Ook bij de allerkleinsten. Of het nu gaat om swipende peuters, aan tablets gekluisterde kleuters of het internet of toys: voor kinderen van nu is spelen met media iets van alledag.

Veel ouders beseffen dan ook dat het verstandig leren omgaan met media een steeds belangrijker onderdeel van de opvoeding is geworden. Maar hoe pak je dat als ouder het beste aan?


hoe groot is de impact van tv kijken

Apps voor baby’s, peuters en kleuters

leerzaam of alleen maar leuk

Veel ouders denken dat hun (jonge) kind iets kan leren van apps. Baby’s van 0 tot 2 jaar kunnen niets leren van een app. De hardware van hun hersens is daar nog niet aan toe. Dat bevestigen Nederlandse wetenschappers in de whitepaper Ukkies, hun brein & mediaopvoeding. Baby’s ontwikkelen hun brein door ervaringen op te doen in de 3D-wereld, iets wat een plat scherm niet kan bieden.

Wel kan een goede app de fantasie prikkelen, nieuwsgierig maken en aanzetten tot spel en naspelen. 
Klik hier voor de site van www.mediawijsheid.nl

Kleintjes van 2 tot 6 jaar leren waarschijnlijk ook niets van apps. Tenminste, als we onder leren verstaan: het lezen van letters, woorden en cijfers. De hardware in het brein van peuters en kleuters kan dat aan vanaf een jaar of 5/6.

kijk samen naar de tv

Maar...

het is ook gewoon leuk

Maar…
Kleine kinderen beleven wél plezier aan apps. Dat argument is ook belangrijk. Gebruik apps daarom vooral als aanvulling op – en niet ter vervanging van – ‘echt’ speelgoed.