Aanbevolen wordt deze werkinstructies geplastificeerd in de ruimten voor voedingverzorging
zichtbaar op te hangen.

Persoonlijke hygiëne
• zorg voor schone en goed wasbare kleding
• draag bij vuile werkzaamheden een voorschoot of wegwerpschort
• zorg voor schone en verzorgde haren
• houdt haren kort of samengebonden
• kam of borstel haar niet in ruimten waar voeding wordt behandeld
• houd nagels kort en schoon
• gebruik geen te sterk ruikende parfums of aftershaves
• gebruik geen kauwgom tijdens het werk
• eet en rook niet tijdens de voedselbehandeling
• hoest of nies niet boven bereide en onverpakte producten
• draag geen sieraden tijdens de voedselbehandeling (uitgezonderd een gladde trouwring)
• dek wondjes aan de handen af met een waterafstotende pleister
• was handen in ieder geval:
- bij aanvang van de werkzaamheden
- na toiletbezoek
- na de verschoning van luiers
- na niezen, neus snuiten en hoesten
- bij het wisselen van werkzaamheden
- na contact met de afvalbak
- na aanraking van besmet of rauw materiaal
- na contact met huisdieren
- na oor- en/of neuspeuteren
• verschoon handdoeken dagelijks

Instructie handen wassen
• was de handen met zeep gedurende tenminste 20 seconden
• was de gehele hand:
• de rug van de hand
• tussen de vingers
• de muis van de duim
• de vingertoppen
• droog de handen goed af met een schone handdoek of een stuk keukenpapier

Bedrijfshygiëne
• zorg steeds voor gereinigde apparatuur, gereedschap, werkoppervlakken en ruimten
• reinig aanrechtbladen en tafels voor gebruik altijd eerst met sop
• droog gereinigde aanrechtbladen en tafels voor gebruik af met een schone doek
• verricht tijdens het reinigen geen andere werkzaamheden
• houd vuile vaat gescheiden van schone vaat
• neem elke dag een schone vaatdoek en gebruik die alleen voor de vaat
• zet geen materialen of producten op de vloer



17

• gebruik geen producten die op de grond zijn gevallen
• houd ongedierte uit de keuken
• raak voedingsmiddelen zo min mogelijk met de handen aan
• houd rauw en bereid voedsel strikt gescheiden
• haal producten zo kort mogelijk voor gebruik of bewerken uit de koeling
• zet producten na gebruik zo spoedig mogelijk weer in de koeling

Kruisbesmetting voorkomen
• Was handen goed met water en zeep alvorens voedsel wordt bereiden
• Producten in de koelkast of diepvriezer altijd goed afdekken.
• Reinig na het gebruik ervan voor rauwe producten (vlees, groente) messen, vorken,
snijplanken en werkoppervlakken direct en gebruik keukengereedschappen niet voor
verschillende producten zonder deze eerst gereinigd te hebben.
• Bereid geen voedsel op oppervlakken die ook gebruikt worden voor het verschonen van
kinderen.
• Verschoon vaatdoekjes, hand- en theedoeken dagelijks of direct bij zichtbare vervuiling.
• Houd schone en vuile vaat strikt gescheiden.
• Plaats geen rauwe producten (vlees, groente) boven bereide producten.
• Voorkom direct of indirect contact tussen rauwe grondstoffen en bereide producten.
• Verwerk rauwe kip en gekookte kip strikt apart.
• Laat in bedrijfsruimten bestemd voor het bereiden van voedsel geen huisdieren toe.






Printerversie