web creation software

gezonde traktaties

trakteren?

In het verlengde van ons voedingsbeleid willen we u vragen om bij de keuze van traktaties bij verjaardagen e.d. zoveel mogelijk te streven naar gezonde traktaties.
Bij trakteren gaat het om het feestelijke karakter. Het is echt niet de bedoeling dat u naast de traktaties ook cadeautjes uitdeelt aan de andere kinderen in de groep.

gezonde traktaties

Gezonde traktaties

Kaboutermandarijn "Benodigheden: mandarijnen, rood papier, witte watten, lijm en watervaste stift. Knip rondjes uit het papier en maak hier hoedjes van. Plak deze boven op het mandarijntje. Plak wat watten op de mandarijn als baard en teken twee oogjes."


Biggenmandarijn "Wikkel een mandarijntje in roze crepepapier. Krul de achterkant als een varkensstaart en plak op de voorkant een biggenkop van Katja. Zo krijg je een leuk en gezond varkentje."

Rups uit de appel "Maak met een klokhuisverwijderaar of een mesje een gat bovenin een appel. Stop hierin een langwerpig spekje als rups. Plak met glazuur een gezichtje op de rups".

Egel"Verpak een halve kool in zilverpapier. Maak een kleine puntzak van karton. Teken er ogen op en doe er als neus een blauwe druif op. Knip vier voetjes uit en plak deze op de kool. Op satéprikkers doe je stukjes kaas, knakworst, augurk of druif. Prik de stokjes in de kool en je hebt een egel."

Microfoontjes "Hiervoor gebruikten we als steel stoepkrijt verpakt in gekleurd glansfolie. Voor de bol gebruikten we een mandarijn verpakt in zilverfolie. Met plakband hebben we de bol boven op de steel bevestigd. Als snoertje aan de onderkant van de steel gebruikten we een dropveter."


Krentenbroodpaddestoelen "Dit is wel een tijdrovende klus. Van een wc-rolletjes maakt u de stam van de paddenstoel. Wikkel er wit crepepapier omheen. Knip gras van groen crepepapier en wikkel dit om de voet. De krentenbol doet u eerst in een plastic boterhamzakje, waarna u er rood crepepapier omheen doet. Maak dit wel zo lang dat u de uiteinden in het wc-rolletje kunt doen. Maak van kleine witte stickertjes de stippen. In een mooie rieten mand en u heeft een compleet kabouterdorp."


Bananenboot "Dit is een geinige tractatie die je snel kunt maken. Kinderen vinden hem fantastisch! Je hebt het volgende nodig: bananen, grote satéprikkers, gekleurd papier, pakje eetpapier uit de supermarkt of snoepwinkel. 1. Maak van het gekleurde papier vlaggetjes. Knip hiervoor het papier in de lengte door. De twee helften vouw je weer in de lengte dubbel. Nu knip je er vlaggetjes uit, zodat het spiegelbeeld eraan vast zit. Op de vlaggetjes kan je op twee zijden een boodschap kwijt. Bijvoorbeeld: "Hoera. Mendel twee jaar". 2. De vlaggetjes vouw je om een satéprikker, en met een nietje door het papier zit-ie vast genoeg. 3. Dan rijg je de satéprikker over de lengte door het eetpapier, bovenaan erin en onderaan er weer uit. Zo heb je een zeil voor de boot. 4. Tenslotte prik je de satéprikker met het zeil en de vlag, in het midden van de banaan. Je bananenboot is klaar!"

Kiwimannetjes "Maak van een rondje papier een hoedje (1 keer inknippen tot het midden en over elkaar plakken). Zet er een stukje (rimpel)elastiek aan, zodat je het hoedje op de kiwi kunt zetten. Maak van twee witte ronde stickertjes oogjes en plak die erop. Eventueel kun je ook nog een mondje erop plakken. Plak twee voetjes van papier onderaan de kiwi. Versier eventueel het hoedje."

Cactus "Aangezien mijn dochter een voedselintolerantie heeft (geen suiker, kleurstof en chocolade) is het moeilijk iets te vinden dat ze zelf ook mag hebben. Dit is een goed voorbeeld. Neem een niet te grote bloempot en zet daar een courgette in. Vul de bloempot met kiezelstenen voor de stevigheid!!!! Aan de courgette steekt u allemaal cocktailprikkertjes met verschillende soorten fruit in hapklaar formaat. Afhankelijk van het aantal kinderen maak je meerdere cactussen. Je kunt als extraatje de bloempotjes beschilderen in leuke frisse kleurtjes."

Fruitige traktatie "Koop gekleurde, kartonnen bekers en vul deze met zelfgemaakte bowl. Buigrietje met franjes eraan en een lepeltje erbij. Gezond en lekker. De beker mogen ze houden natuurlijk.".

Wolk met maan "Knip uit stevig blauw karton een wolk. Maak in het midden twee spleten. Steek hier een banaan door en je hebt een wolk waarachter de maan zich verschuilt! "

Mandarijn-Chineesjes "Knip een rondje uit een vouwblaadje, Zet het hoedje dat je zo krijgt op een mandarijn. Maak van een dropveter een lange snor en/of een vlecht aan het hoedje en teken een Chinees gezichtje op de mandarijn."

Kaas en/of worst Lolly’s "Benodigdheden Kaas, Worst,Saté prikkers,Aluminiumfolie,waterballonnen,garen,knutselpapier Snij de worst in dikke plakken en de kaas in flinke blokken. Wikkel de worst in een stukje aluminiumfolie en doe dit ook voor de kaas. Zo blijft het langer vers. Prik de worst of kaas bovenop een saté prikker. Versier de lolly met een waterballon en een labeltje met de naam van de jarige. Knip labeltjes uit het knutselpapier of maak labeltjes met behulp van de computer. "


Bootjes (van party-knakworst/croissants) "Benodigdheden Party-knakworstjes, Party-croissants, Cocktail-prikkers, Papier in verschillende kleuren, Lijm Rol de knakworstjes in de croissantjes. En doe deze in de oven volgens de beschrijving op de verpakking. Maak van het papier zeiltjes en plak deze op de prikkers. Doe de prikkers in de croissantjes en klaar... "

Fruitspiesjes "Benodigdheden: verschillende soorten fruit, fruitsnoepjes (zoals banaantjes), satéprikkers, knutselkarton, poedersuiker Rijg afwisselend fruitsnoepjes en vers fruit aan satéprikkers. Knip de leeftijd van je kind uit karton en plak dit cijfer met wat glazuur boven aan de prikkers. (Maak de glazuur door 2 eetlepels poedersuiker te mengen met een paar druppels water) "