how to create your own site for free

babymassage

gezonde traktaties

babymassage

De pedagogisch medewerkers van de babygroep Puck, Ilse, Alyssa, Laura en Lydia hebben in mei 2019 een workshop "Shantala babymassage" gevolgd. De workshop werd gegeven door een gecertificeerd docent babymassage.
Het is de bedoeling dat de pedagogisch medewerkers, met toestemming van de ouders, baby's op de groep masseren 

De voordelen van babymassage zijn:

1. Babymassage zorgt voor verlichting bij pijn. Door massage komt het hormoon endorfine vrij, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor een pijnstillend effect. Massage is daarom bijzonder effectief bij bijvoorbeeld pijn van krampjes, doorkomende tandjes, overstrekken enzovoorts.

2. Babymassage draagt bij aan een positieve relatie tussen de baby en de pedagogisch medewerker. Babymassage draagt bij aan een positieve relatie tussen de baby en de pedagogisch medewerker. De kwaliteit van de relatie tussen de pedagogisch medewerker en de baby is daarom van groot belang. Door babymassage leert de pedagogisch medewerker de baby en zijn lichaamstaal goed kennen, waardoor de pedagogisch medewerker nog beter kan inspelen en afstemmen op de behoeftes van de baby.

3. Babymassage verbetert het slaapgedrag van de baby. Baby's kunnen weleens moeite hebben met slapen op het kinderdagverblijf. Door de baby voor het slapen gaan te masseren zorgt de ontspanning die de massage met zich meebrengt ervoor dat de baby sneller in slaap valt. Daarnaast lijken baby's over het algemeen ook dieper te slapen na een massage.

Naast alle positieve effecten is het vooral een leuke activiteit en een fijn contactmoment voor de pedagogische medewerker en de baby.


Het protocol
Baby’s op de babykamer kunnen gemasseerd worden  volgens het protocol babymassage, aanwezig op de website en op de groep. 
De mentor vraagt altijd toestemming aan de ouder(s,) rapporteert hoe de baby-massage is verlopen en koppelt het terug naar ouders.
Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt zodat je niet meer bij de baby hoeft weg te lopen.
Als het kindje nog heel klein is, ga je in een gemakkelijke houding in de grondbox zitten en leg je de baby op je schoot. Is het kindje te groot voor je  schoot, leg het dan op een matrasje of een warme deken 
Kleed het kindje uit tot de luier.
Controleer of je handen warm zijn en je nagels kort. Er is 
speciale babymassageolie aanwezig op de groep, doe  voldoende op je handen. Zorg dat je hele handen, inclusief je vingertoppen bedekt zijn met olie. Zorg ook dat je zelf rustig bent, neem anders even de tijd om te ontspannen! 
Voordat je gaat masseren houdt je het kindje even rustig vast,  maak vast contact. Alle handelingen doe je drie keer. Als het kindje het niet prettig lijkt te vinden, kun je een handeling overslaan en het de volgende keer nog eens proberen. Vertel tijdens het masseren aan de baby wat je gaat doen en maak oogcontact 
Let er goed op wat de baby aangeeft, speel daarop in.
Na de massage is het goed om nog even met het kindje te zitten,  het vast te houden. Daarna kun je het weer rustig aankleden.     

Voorbereiding

Mentor

- Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt zodat je niet meer bij de baby hoeft weg te lopen.

- De zorgverlener is rustig.

- Ontspannen houding.

- Als het kindje nog heel klein is, ga je in een gemakkelijke houding in de grondbox zitten en leg je de baby op je schoot. Is het kindje te groot voor jeschoot, leg het dan op een matrasje of een warme deken.

- Kleed het kindje uit tot de luier.


Baby

De baby is klaar voor de babymassage.

- Niet direct na een voeding.

- Een baby met koorts masseren we niet.

- Een baby die slaapt maken we niet wakker om te masseren


Materiaal

- Afhankelijk van waar je de baby zal masseren:

- een zachte, warme, ondoordringbare laag

- een warme (hand)doek om de baby toe te dekken

- handwarme olie, aangepast voor babymassage


Omgeving

- Een rustige, aangename sfeer:

- warme omgeving (21 à 22 °C)

- gedempt licht

- rustige muziek

- altijd dezelfde plek en zelfde ritme/ritueel

- geen lopende kinderen erbij

- hanteer 4 ogen principe